Termékek Menü

Motorkerékpár téli tárolása

imready.eu
A motorkerékpár és robogó téli tárolása, védelme.
HOGYAN VÉDJÜK MEG A MOTORKERÉKPÁRT A TÉLI HÓNAPOKRA? MOTORMOSÁS ÉS VEGYSZEREK, TÁROLÁS

Változó hőmérséklet és magas páratartalom, kora tavasszal só az utakon, késő ősszel pedig sok kosz – mindez kihat motorunk állapotára. A tél tárolás nem csak a motorkerékpár, robogó letakarása.

 • Először is mosás! A tél előtti jó motormosás azt jelenti, hogy a következő szezont nem kell takarítással, idomok, váz hibáinak javításával  kezdenünk.
   
 • Másodszor - a lánc ellenőrzése, feszítése és kenése, valamint egy ésszerű hely a motorkerékpár teleléséhez.
   
 • Cserélje ki az olajat! A modern olajok tulajdonságai nem csökkennek jelentősen a tél folyamán, és jelentős kockázatot jelent, ha a motort a szezon után "fáradt", elhasznált motorolajjal pihentetjük.
Amikor egy motorkerékpár tél elleni védelmén gondolkodunk, két forgatókönyv áll a szemünk előtt: a lopás elleni védelem és a mechanikai védelem ( huzattal letakarva ). Van egy harmadik lehetőség is - speciális készítményekkel történő védelem, amelyek kiváló állapotban tartják járművünket a téli hónapokban.

Az ilyen típusú motorkerékpár-védelemre úgy is gondolhat, mint egy hegyi kabát impregnálására. És amikor erről a metaforáról beszélünk, a járművet le kell mosni az impregnálás előtt.

Motormosás tél előtt

Először is le kell mosnunk a járművünket teleltetés előtt. Feltételezzük, hogy a kétkerekűt a garázsban tartják. Ha a szabadban takarás alatt kell teleltetni, akkor bizonyos értelemben még fontosabb a megfelelő időjárás elleni védelem. Ez nem változtat azon a tényen, hogy nem tanácsoljuk a motorokat "szabadban" tartani (a hőmérséklet és páratartalom változása megöli a folyadékokat, a tömítőanyagokat, a gumikat és a festéket).

A professzionális részletező cégek a vegyszerek felülethez való illesztésére szakosodtak. De még otthon is sok mindent megtehetsz, és sok autóipari vegyszergyártó kínál kész megoldásokat. A legfontosabb, hogy jól felkészüljünk. A legjobb, ha a motort árnyékban vagy olyan napon mossa le, amikor nincs erős napsütés (a fényezésen kiszáradó festék károsabb lehet, mint a szennyeződés). Szuper, ha akár olcsó magasnyomású mosót is használunk, de egy rendes kerti tömlő is jól jön. A végén kellene egy vödör, mikroszálas törlőkendők és a megfelelő vegyszerek a motormosáshoz.

 1. Előmosás – mossa le az összes szennyeződést a motorkerékpárról, lehetőleg nagynyomású mosóval. Ha alátétet használ, ne irányítsa a vízsugarat közvetlenül a tömítésekre, csapágyakra és láncra.
   
 2. Aktív hab – Amikor csak lehetséges, vigyen fel aktív habot a motorkerékpárra. Fontos: a motorkerékpárok kényesebbek, mint az autók, a motorokhoz érdemes aktív habot keresni. Ha nem tudja megtenni, hagyja ki ezt a lépést.
   
 3. Az aktív habot alaposan öblítse le, miután kivárta a megfelelő időt (a csomagoláson feltüntetve).
   
 4. Főmosás előtt - alkalmazzon rovareltávolító kezelést. A szerves rovarmaradványok nagyon maró hatásúak lehetnek a fényezésre és a króm elemekre. Kerülje a súrolást.
   
 5. Alapmosás – az érintés nélküli mosás akkor jó, ha a jármű poros. Szeretnénk megóvni a téltől, ezért a főmosásnál használjunk samponos vödröt a motorok, szivacsok, törlőkendők mosásához. Profi tipp: a motorkerékpároknak sok zuga van, különböző méretű puha sörtéjű kefék használhatók (a mosogatáshoz valók is működnek, ha elkerüljük a festék súrolását!).
   
 6. Alapos kézi mosás után - alaposan öblítse le a motorkerékpárt.

A következő szakasz a szárítás lesz. A kompresszorral rendelkezők sűrített levegőt használhatnak. Minél kevesebb víz marad a motorkerékpáron, annál jobb. Ne féljen benézni a zugokba. Az űlés alatti területek gyakran piszkosak és porosak, és egyes motorokon (pl. túra-enduro típusú) sok szennyeződés gyűlhet össze a tartály alatt és a váz feje körül. Ha van ideje, mindenképpen tisztítsa meg ezeket a tárgyakat.
A motorkerékpárt óvjuk a téltől és lehetőség szerint kenjük

Szerencsére a motorkerékpár-vegyszerek gyártóinak szó szerint mindenük van. Ha biztosak vagyunk abban, hogy a motorkerékpár száraz és tiszta, akkor áttérhetünk a védőkemikáliák alkalmazására. Mindenekelőtt érdemes a láncot kenni, és ellenőrizni az állapotát, feszességét. A lánc területén érdemes ellenőrizni a guminyomást is (ideális esetben a gumik a következő hónapokban nem érintik a talajt, és a motorkerékpár emelőn fog állni ) .

Motorkerékpártól függően különféle típusú készítményeket használhatunk. A krómozott elemek védelmére például kapható készítmények a piacon, és univerzális megoldás lesz a lakkozott felületekre szánt viasz. Használhat védő anyagokat a következőkhöz is: ülések, műanyag felületek, króm, alumínium és gumi elemek rögzítése.

Említettük, hogy kenni kell a láncot? A fogazott szíjjal vagy kardántengellyel rendelkező szerencsések kihagyhatják ezt a lépést, és mindenki másnak érdemes megnéznie a meghajtását. Lánc, lánckerék ellenőrzése, kenése. Először is a biztonság kedvéért. 

Olajcsere tél előtt!

A motoros fórumokon már régóta folynak elméletek és viták. A motorolajok terén azonban nem gurulnak a szakértők között. Azoknál a járműveknél, amelyeket több hónapja nem használnak, jobb az olajcserét a szezon vége után. Ennek több oka is van, és a fő oka az, hogy a használt motorolaj savas reakciót vált ki, ami nagyon kedvezőtlen a motor számára. Ezenkívül az olaj a kenési tulajdonságain kívül tisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, megtisztítja a motorteret a víztől (pl. az üzemanyagban található). Ha a motorkerékpárt használt olajjal nem használják, akkor fennáll a páralecsapódás és ezáltal a korrózió veszélye.

A modern olajok 3-4 hónapot is kibírnak, és nem öregszenek olyan gyorsan, egy motorkerékpár hajtóművénél pedig a tél előtt frissen öntött olaj az évekig tartó tartósság garanciája.

Biztonság (lopásgátló) és burkolatok

A végén egyértelmű marad a téma, vagyis a lopás elleni védelem . A motorkerékpár-tulajdonos feladata, hogy a lopást a lehető legnehezebbé tegye. Ennek számos módja van, de a legjobb, ha több kombinációt használunk. Fektessen be egy jó minőségű motorzárba. Lehet vastag lánc vagy riasztós tárcsazár. Ehhez helyezze a motorkerékpárt nehezen elérhető helyre, így növelje a garázsból való kiemeléshez szükséges időt. Érdemes még egy fedővel letakarni és egy kicsit álcázni. Bármi, ami elriasztja a tolvajt, jó ötlet.

Egy motorkerékpár téli biztosítása nem kell, hogy drága legyen, de némi munkát igényel. A jó mosás, a korróziónak kitett alkatrészek kenése és az olajcsere olyan tevékenységcsomag, amely biztosítja, hogy hosszabb ideig élvezhessük a jó állapotú kerékpárt.