google-site-verification: google6590a88c01e00a2e.html
Kategóriák

Mekkora bukósisakot vegyek?

Mekkora bukósisakot vegyek?
Motoros bukósisak vásárlás. Mire figyeljünk bukósisak vásárlásnál.

Mire figyeljünk bukósisak vásárlásnál? Legye zárt bukósisak, robogó nyitott bukósisak, vagy felnyitható sisak. Az első a sisak jó méretválasztása, melyet a fejkör átmérő határozza meg. Fontos, hogy jól mérjük meg a fejkör méretet

A motoros bukósisak kiválasztásakor fontos a méret kiválasztása és nem csak a típus, az anyagfelhasználás, és a kialakítására érdemes odafigyelni. Nem lehet túl kicsi, de túl nagy sem.

Miért fontos a megfelelő méret?
A héj méretének tökéletesen meg kell felelni a fej kerületének. Ha a kiválasztott sisak túl kicsi, túl szűk, a sisakban való motorozásnak semmi köze az élményhez, de nyomást érezhetünk, sőt fejfájást vagy bőrhorzsolásokat is eredményezhet.

Az sem helyes, ha túl nagy sisakot választunk, bár ez egy rendkívül gyakori hiba. A sisak nagyon könnyen felhelyezhető a fejre, és nem nyom sehol, így tökéletesnek tűnik. Ennek eredményeként vezetés közben szabadon mozog a fejen, lötyög, a fej mozgásától függetlenül mozog, lényegesen nő a külső zaj hatása, Sőt, a napellenző az orron fel tud támaszkodni, nagyobb sebességnél pedig az arc is hozzáérhet a napellenzőhöz. Az ilyen helyzetek nemcsak hogy nem nyújtanak kellő védelmet az ütközés során, de megnehezítik a vezetést, és ami még rosszabb, nagy a veszélye annak, hogy baleset esetén a sisak lecsúszik.

Motoros sisak mérete és fejkörmérete – mit érdemes tudni?
A motoros sisakok mérete a legtöbb esetben azonos fejkörfogatnak felel meg. Feltételezhető tehát, hogy minden motoros bukósisakhoz létezik univerzális méret. Érdemes azonban mindig átnézni a gyártó által javasolt méreteket, ami biztosítja, hogy a kiválasztott méret a tökéletes modell legyen.  Ez a méret azonban nem veszi figyelembe a fej formáját, a párnázat kialakítását, így a legbiztosabb választás mindig a próbálás. A szabványos méret az alábbiakban látható.Mint látható, egy méret 1-2 cm-es tartományban fedi le az értékeket, így a sisak mérete igazán tökéletesen beállítható,

A fej kerületének mérése könnyű feladatnak tűnik, de problémákat okozhat, ami természetesen a motoros bukósisak helytelenül illeszkedését eredményezi.

Szükséges az ún szabó mérőszalag. A fülek mögé tesszük, vagyis oda, ahol a fej a legszélesebb és kb 2-3 cm-rel a szemöldök felett van. Hasznos lesz egy másik személy segítsége, akkor sokkal könnyebb a mérés. A fent említett mérték helyett használhatunk zsinórt vagy szalagot, csak tegyük fel a fejünkre ugyanúgy, majd mérjük meg építőmérővel. A kapott eredmény megerősítésére mindig érdemes 2-3 mérést végezni.

Érdemes megjegyezni, hogy a megfelelően felszerelt motoros bukósisak a kényelem és mindenekelőtt a vezetés biztonságának garanciája. Nem szabad sisakot vásárolni a „jövőre”. Ez főleg gyerek bukósisaknál szokott jelentkezni, hogy még nő a gyerek, két év múlva is legyen jó. Nem lesz jó. Vagy az anyuka és a gyereknek elég egy bukósisak, úgy sem egyszerre ülnek mögöttem a motoron. Nem ezek a vásárlási szempontok! A túl nagy nem nyújt elegendő védelmet esés közben. A túl kicsi viszont a vezetési és viselési komfort hiányát eredményezi. Döntés előtt érdemes több modellt is kipróbálni. Megteheted nálunk, a motorarzenál motoros boltban, MThelmets MT bukósisak, Cassida bukósisak, SMK Lazer Vito Zed bukósisakok a motorosboltba. Webshopunkban, motorosbutik.hu webáruházunkban történő vásárlás esetén cseréljük a terméket, he nem megfelelő a méret.