Termékek Menü

MOTOROZÁS HŐSÉGBEN

UTAZZON MOTORRAL A HŐSÉGBEN. MIT KELL TUDNI?
Hogyan utazzunk meleg időben? Ha úgy gondolja, hogy a póló és a papucs jó ötlet, csalódást kell okoznunk. Íme néhány fontos tudnivaló a forró nyári napokon való vezetésről.

Nincs túl meleg neked ezekben a ruhákban? - szinte mindenki hallja ezt a kérdést egy forró napon legalább többször. Valójában a passzív biztonság és a hőkomfort közötti kompromisszumot nagyon nehéz elérni meleg időben. De nem is lehetetlen.

Először is érdemes emlékezni arra, hogy védőruha nélkül motorozni nem túl jó ötlet. Nemcsak a rendkívül nagy sérülésveszély miatt, már kisebb ütközés esetén is. Ha nem takarod el alaposan a tested, akkor elsősorban a napszúrás, megégés veszélye fenyeget.

Mit tegyünk, hogy kényelmesen és biztonságosan utazhassunk meleg időben?

Védelem bármikor, bárhol
A motoros ruházatot arra használják, hogy megvédjék testünket a súrlódások és ütések hatásaitól, de a kaviccsal, rovarokkal vagy a nappal való érintkezés ellen is. Egy forró napon egy pólóban tett rövid utazás is megégetheti a nyakát, ami hosszú időre mozgásképtelenné teszi a fejét.
 
Élvezze a sziesztát
A mediterrán emberek tudják, hogy a hőség dél és délután 16 óra között a legkeményebb. Tervezze meg napi útvonalát úgy, hogy amikor a legaktívabb a nap, tartson egy kis szünetet valamilyen hűvös, lehetőleg vízzel teli helyen - folyó mellett, uszodánál vagy akár zuhany közelében.

Az egyik legutóbbi útmutatóban írtuk, hogy a szünet az utazás fűszere. Meleg időben a szokásosnál többször használja ezt a fűszert. Pihenjen az árnyékban, igyon vizet (nem jéghideg), esetleg hűsöljön le a tóban. A magas hőmérsékleten történő hosszú távú vezetés elfárasztja a testet, az agyat.
 
Igyon sok vizet
Egész nap a kanapén fekve meleg időben minimum 2 liter vízre van szükséged. Motorozáskor, amikor a teste keményen dolgozik, ennek a mennyiségnek legalább kétszeresnek kell lennie. Csak kis kortyokban igyon vizet, akkor a szervezet képes lesz felvenni azt.

Egyen gyümölcsöt, igyon gyümölcsleveket
A magas hőmérséklet több energiát használ fel a szervezetben. Ezért nem elég csak hidratálni – pótolni kell az elektrolithiányt. Egyen gyümölcsöt, igyon gyümölcsleveket. Nyáron a legtöbb országban korlátlan a rendelkezésre állásuk.
 
Energia ital? 
Felejtse el, ha a szívinfarktus előtti tünetekhez hasonló tüneteket okozó, keményen dolgozó szervezetbe "vegyszert" öntenek, az bajt jelent. Ahelyett, hogy extra energiát adna, fennáll annak a veszélye, hogy megszédül, vagy akár eszméletlenné válik. Legyen nagyon óvatos a kávéval és a teával – ezek vizelethajtó italok, amelyek hatékonyan kiszárítják a szervezetet.
 
Ne szégyellje, ha nem érzi jól magát
Ha úgy érzi, hogy valami nem stimmel – például szédül vagy rosszul érzi magát, azonnal hívjon segítséget. Ne bizonyítsd senkinek, hogy képes vagy rá – a meggondolatlan viselkedés saját magadat és másokat is bajba sodorhat. A hőség minden szervezet számára óriási kihívást jelent, amit az ugyanilyen fárasztó motorozás tovább fokoz.