google-site-verification: google6590a88c01e00a2e.html
Kategóriák

Milyen motorolajat használjunk Scooter 4T robogóhoz?

MILYEN MOTOROLAJAT HASZNÁLJUNK EGY 4T ROBOGÓHOZ

A 4T robogó olajának a lehető legjobb minőségűnek kell lennie. A 4T robogók általában hasonló felépítésű, egyszerű motorok, de tartósságuk az olajtól függ.
Az olajra vonatkozó előírásokat a gépkönyv tartalmazza, elsődlegesen ezt kell figyelembe venni és szem előtt tartani. Sok esetben ez a használati utasítás már nem fellelhető, ezért adunk egy kis segítséget az olaj választáshoz.

A 4 ütemű robogók (4T) motorjai gyakran nehéz körülmények között üzemelnek. Jó teljesítményt, biztos folyamatos működést, megbízhatóságot várunk el akár szélsőséges időjárási körülmények kötött is, ezért magas hatásfok szükséges. Ezeknek a robogóknak minden időjárási körülmény között, munkába kell juttatniuk tulajdonosaikat, megbízható munkaeszköznek kell lennie, vagy pedig a fiatal motorosok szórakoztató járművei.

Milyen 4T 4 ütemű robogó motorolajat válasszak?
A gyakorlatban a 4T robogók motorjai sokszor a felső fordulatszám-tartományban működnek. Ez azt jelenti, hogy a motor nagy mechanikai terhelés mellett működik, beleértve a magas hőmérsékletet is. Ez utóbbi tényező a legkevésbé kedvező a léghűtéssel rendelkező motorok és robogók esetében. Ekkor az üzemi hőmérséklet még magasabb mint a vízhűtéses robogóké.
Emiatt nagyon fontos, hogy a robogók motorolaja a lehető legjobb minőségű legyen . Motorolaj, amely jobb olajréteget biztosít, amely megvédi a motor mozgó alkatrészeit a kopástól. Egy olyan motorolaj, amely hatékonyabb hűtést is biztosít, és értékben stabilabb marad magas üzemi hőmérsékleten.

Az olaj kiválasztásakor használja a robogó gyártója által javasolt viszkozitási osztályt, mely a használati útmutatóban található.  Az egyik legjobb olaj választás ebben az osztályban az SCOOTER 4T 10W-40 motorolaj, mely általában félszintetikus olaj, és minden körülmények között megfelelő viszkozitást biztosít, a tisztító adalékok pedig tisztán tartják a motort. A legtöbb robogóhoz megfelelő, beleértve a katalizátoros robogókat is. Ezek az olajak általában megfelelnek a magas API SN és JASO MB szabványoknak .
Szintén jó választás a SCOOTER 4T 5W-40 motorolajok. Ezek általában teljesen szintetikus technológiával készült, 5W-40 viszkozitási  szabvány mellett. A legtöbb robogó és maxi-robogó motorhoz használható, katalizátorral is. Kiváló folyékonyságot biztosít, megőrzi az olajréteget, rendkívül hőstabil, és megfelel az API SL szabványnak .

MOTOROLAJ EGY FELÚJÍTÁS UTÁN 4T ROBOGÓHOZ
A motor bejáratását mindíg a gyártó ajánlásai szerint kell végrehajtani, és ez a legfontosabb. Leggyakrabban a motort óvatosan kell kezelni, kirívó gyorsítás igénye nélkül, alacsonyabb fordulat számon.
Ha a motort például motorfelújítás után bejáratják, olyan olajat kell használni, amely megfelel a gyártó követelményeinek – Scooter 4T 10W-40 vagy Scooter 4T 5W-40 . Legtöbbször az első ezer kilométer után cserélni kell az olajat (szűrővel). Ezután használhatja a gyártó által javasolt szabványos olajintervallumokat.

AUTÓOLAJ HASZNÁLHATÓ 4T ROBOGÓHOZ?
Gyakran felmerül a kérdés, hogy lehet-e autóolajat önteni egy robogóba
Mindenképpen jobb, ha speciális Scooter 4T robogóolajat önt a robogóba, nem pedig autóolajat. Ennek az az oka, hogy az autóolajat úgy tervezték, hogy nagyobb motorkapacitásokkal, nagyobb alkatrészekkel és nagyobb futásteljesítménnyel működjön. Emiatt más olajadalékokat is tartalmaznak. Szükség esetén vészmegoldásként rövid időre bele önthető, de nem ajánlott.
Más a helyzet a motorkerékpárok esetében, amelyeket nem szabad autóolajjal felönteni, mert a motorkerékpárokhoz a nedves kuplung működését meghatározó MA/MA2 szabvány szükséges. 
De olaj nélkül semmi esetre sem szabad közlekedni!